Sign in / Join
emfraksi

8 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στη δομή του παράγουν οξέα, τα οποία διαλύουν τον ιστό του δοντιού και δημιουργούν μια κοιλότητα στο εσωτερικό του.

Για να σταματήσει η καταστροφή του δοντιού, ο οδοντίατρος αφαιρεί το κατεστραμμένο, μαλακό πλέον δόντι και τα βακτήρια που προκάλεσαν τη βλάβη. Έπειτα γεμίζει την κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί με ένα υλικό, το οποίο αναπληρώνει αισθητικά και λειτουργικά, τους χαμένους ιστούς του δοντιού.

Πώς όμως θα μπορέσει ο οδοντίατρος να πετύχει ένα τέλειο σφράγισμα;
Μεγέθυνση του οπτικού πεδίου

Για να διορθώσουμε τη βλάβη του δοντιού πρέπει να τη βλέπουμε. Με τη χρήση μεγεθυντικών φακών μπορούμε να δούμε το πεδίο εργασίας μας μεγαλύτερο κατά 2,3 ή 4 φορές εντοπίζοντας μικρές λεπτομέρειες, τόσο κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του δοντιού, όσο και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και της λείανσης του υλικού. Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να εντοπίσουμε μικρές εστίες τερηδόνας και μικρορωγμές, να τοποθετήσουμε το υλικό χωρίς να μείνουν κενοί χώροι και να λειάνουμε τέλεια την έμφραξη χωρίς να μείνουν προεξοχές και αιχμηρά σημεία, πετυχαίνοντας έτσι άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Ανώδυνη διαδικασία

Η δόνηση, το τράνταγμα, η πίεση και ο θόρυβος που κάνει ο τροχός, προκαλεί φόβο και ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους που αποφεύγουν έτσι την θεραπεία. Αντίθετα με τη χρήση του LASER, η αφαίρεση της τερηδόνας γίνεται μια σαφώς πιο άνετη και ανώδυνη διαδικασία.
Το LASER είναι πιο ανώδυνο γιατί:

-δεν έρχεται σε επαφή με το δόντι

-αφαιρεί την τερηδόνα σταδιακά με μικροεκρήξεις νερού που γίνονται στην επιφάνεια της τερηδόνας , οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από το νεύρο του δοντιού

-η ενέργεια του LASER προκαλεί μια μικρής διάρκειας αναισθησία στο νεύρο του δοντιού

-δεν τραντάζει το δόντι

-δεν υπερθερμαίνει το δόντι

-δεν έχει το χαρακτηριστικό ήχο του τροχού

-δεν χρειάζεται ένεση
Γρήγορη διαδικασία

-γρήγορο καθάρισμα του δοντιού (με τη χρήση του LASER δεν είναι απαραίτητη η αναισθησία και όλη η διαδικασία είναι πιο σύντομη)

-γρήγορη έμφραξη του δοντιού (με τη χρήση των σύγχρονων φωτοπολυμεριζόμενων ρητινών σκληραίνουμε το κάθε στρώμα του υλικού σε λίγα δευτερόλεπτα)
Πλήρης αφαίρεση της τερηδόνας
Το δόντι καθαρίζεται πολύ καλύτερα όταν :

Έχουμε μεγέθυνση του πεδίου εργασίας , άρα βλέπουμε λεπτομερώς που υπάρχει τερηδόνα

Χρησιμοποιούμε το LASER που όχι μόνο αφαιρεί την τερηδόνα , αλλά αποστειρώνει το δόντι πιο βαθιά από εκεί που κόβει.
Άριστη συγκόλληση της έμφραξης

Αυτό επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:

Χρήση συγκολλητικών τελευταίας τεχνολογίας (5ης -7ης γενιάς), που έχουν

Χρήση του LASER , που δημιουργεί μια πολύ άγρια, ανώμαλη επιφάνεια σε μικροσκοπικό επίπεδο, η οποία είναι ιδανική για μέγιστη συγκόλληση. Το LASER δηλαδή δίνει πολλαπλάσια επιφάνεια συγκόλλησης με το υλικό της έμφραξης , σε σύγκριση με τον τροχό.

Τέλεια απομόνωση του δοντιού από τη γλώσσα και το σάλιο, γιατί η παρουσία υγρασίας θα μειώσει πολύ τη συγκόλληση της έμφραξης.
Άριστη αισθητική

Η άριστη αισθητική της έμφραξης σημαίνει πρακτικά να μη μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει που βρίσκεται η έμφραξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ως εξής:

-Μεγέθυνση του οπτικού πεδίου, ώστε να βλέπουμε τις λεπτομέρειες.

-Σωστό τρόχισμα του δοντιού με λοξοτόμηση γύρω από την κοιλότητα, ώστε να σβήνει ομαλά το υλικό στο όριο με το δόντι και να μη γίνεται αντιληπτό το όριο.

-Σύγχρονες νανόκοκκες ή νανοϋβριδικές ρητίνες με χαρακτηριστικά χρώματος, χροιάς, διαφάνειας, ιριδισμού κλπ, παρόμοια με το φυσικό δόντι.

7. Αντοχή και μακροβιότητα της έμφραξης

Όταν η τερηδόνα έχει καθαριστεί καλά, το δόντι έχει απολυμανθεί, το υλικό κολλάει άριστα με το δόντι και έχει επιλεχθεί ένα σύγχρονο, ανθεκτικό υλικό, τότε η έμφραξη θα διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.
Μη ανάπτυξη δευτερογενούς τερηδόνας
Όταν δεν έχει καθαριστεί καλά η τερηδόνα , δεν έχει συγκολληθεί καλά η έμφραξη, υπάρχουν προεξέχοντα σημεία ή κενά , τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξανά τερηδόνα γύρω από την έμφραξη. Για να μη συμβεί αυτό χρειάζεται :

-καλός καθαρισμός και αποστείρωση του δοντιού με το LASER

-άριστη συγκόλληση της έμφραξης στο δόντι

-τέλεια εφαρμογή του υλικού στο δόντι

-επιλογή υλικού που απελευθερώνει φθόριο το οποίο ενισχύει το δόντι ενάντια στην τερηδόνα
Λάμπρος Μπέλεσης, Χειρουργός Οδοντίατρος
www.odontiatros-peiraia.gr

Leave a reply